Skip to main content

Hvorfor skal du vælge ultra højstyrkebeton?

Lettere, slankere og vedligeholdelsesfrie betonløsninger

Lettere, slankere og vedligeholdelsesfrie betonløsninger

Hvad er ultra højstyrkebeton?

Ultra højstyrkebeton er en "fordansket" udgave af den internationale betegnelse "Ultra High Performance Concrete" (UHPC). Det er en betontype, der er karakteriseret med et styrkeinterval på mellem 130-200 MPa, hvorfor denne type adskiller sig fra andre betoner såsom fiberbeton og højstyrkebeton, som har et styrkeinterval på mellem 50-90 MPa. Hos Hi-Con anvender vi vores egen generation af ultra højstyrkebeton, nemlig CRC, som står for Compact Reinforced Composite. Denne beton blev oprindeligt udviklet og patenteret i 1986 af Hans Henrik Bache på Aalborg Portland – verdens første UHPC.

CRC har en meget høj trykstyrke – vi har typisk gennemsnitsstyrker omkring 165 MPa i vores produktion – men da styrken ikke er særlig afgørende i de fleste af vores projekter, angiver vi ofte en lavere styrke som vores karakteristiske værdi. Den høje styrke kommer af en meget tæt matrice med lav porøsitet, og denne tætte matrice er vigtig for at give en ekstremt god holdbarhed og dermed levetider på over 100 år – selv i havmiljø eller hvor konstruktionerne er udsat for kraftig frost.

Hos Hi-Con anvendes desuden et stort indhold af stålfibre i vores beton, hvilket giver os den ønskede sejhed. Dette betyder, at vi kan anvende tætliggende armering uden at få revner. Vi kategoriserer vores CRC under betegnelsen ultra højstyrkebeton for at signalere, at vi udnytter en række andre egenskaber end blot styrke. Traditionel fiberbeton er kun armeret af fibrene, mens vi bruger fibre som ”sekundær” armering. Fibrene sikrer revnekontrol og de er vigtige for at styre vores nedbøjninger, mens vi benytter traditionel armering til at sikre konstruktionernes bæreevne. 

De bedste egenskaber fra to verdener

Hvorfor ultra højstyrkebeton?

Ultra højstyrkebeton ligner beton og opfører sig som beton, men med hensyn til egenskaber er ultra højstyrkebeton en mellemting mellem stål og beton. I forhold til beton har ultra højstyrkebeton – og i vores tilfælde CRC – en væsentligt højere styrke både i tryk og træk. Derudover har materialet en bedre holdbarhed, hvilket betyder, at der anvendes et dæklag på 10-15 mm på armeringen, der er bedre forankring samt en bedre slidfasthed. I forhold til stål har CRC en densitet på ca. en tredjedel, en bedre holdbarhed, en væsentligt bedre brandmodstand og der kan udføres mere robuste ”svejsninger”.

Så hvorfor ultra højstyrkebeton? Når du anvender ultra højstyrkebeton i dit byggeprojekt, tilbydes du en lettere og slankere løsning, end du vil opleve med traditionel beton. Samtidig kan du undgå komplicerede samlinger. Hvis du overvejer ultra højstyrkebeton kontra stål, så tilbyder ultra højstyrkebeton en vedligeholdelsesfri løsning samt en brandsikker konstruktion, der kan formes og designes uden begrænsninger.

Unikke fordele ved ultra højstyrkebeton

Vær kreativ og lad dig ikke begrænse af, hvad du er vant til at kunne designe og forme med almindelig beton. I mange tilfælde kan CRC i2® bidrage med muligheden for nye former og nye udtryk i dine elementer. 

Vores elementer i CRC i2® har en meget lang holdbarhed. Den lange holdbarhed og levetiden på +100 år kan vi opnå pga. den meget tætte matrice og lave porøsitet i vores materiale. For bygherre eller slutbruger betyder det, at der er færre levetidsomkostninger forbundet med elementer i CRC i2®. 

"Når du anvender UHPC CRC i2® i dit byggeri, kan du forvente vedligeholdelsesfrie elementer. De skal dog rengøres for almindeligt snavs ligesom alle andre elementer i beton. Men denne form for patinering har ikke betydning for elementets konstruktive funktion. Når du benytter vores materiale, skal du derfor ikke forvente udskiftning af elementerne inden for de næste +100 år - heller ikke i havmiljøer, hvor elementerne udsættes for ekstreme forhold. Således medvirker materialet til at holde omkostningerne til drift og vedligeholdelse af eksempelvis altaner nede.

Vores elementer bliver fastgjort ved hjælp af mange forskellige montageprincipper - nogen gange endda ved hjælp af et mix af forskellige metoder. Uanset montageprincip, kan du være sikker på, at vi finder frem til den optimale løsning for netop dit byggeprojekt. 

CRC i2® er ligesom beton et brandsikkert materiale. Gennem årene har vi udført en række brandtest af vores materiale, som du kan læse mere om på vore blog.

Når vi støber vores elementer, anvender vi et meget tyndt dæklag, hvilket gør det muligt at støbe slanke elementer. Det er derfor ikke materialet i sig selv, men den mindre mængde materiale, vi anvender i vores støbninger, som afføder de meget slanke og lette elementer. Denne egenskab gør det muligt at fremstille elementer i enorme formater og du skal derfor ikke være bange for at drømme stort. Lad dig ikke begrænse af hvad du tror er en uopnåelig vision. I mange tilfælde er det i højere grad selve bygningen, regulativer eller andre faktorer, der begrænser størrelsen og mulighederne og ikke selve materialet, CRC i2®. Har du en storslået vision, kan vi hjælpe dig med at realisere denne.

 

På grund af en meget tæt matrice og en lav porøsitet, besidder vores materiale CRC i2® en enorm trykstyrke. En styrke der er højere end både almindelig beton, fiberbeton og højstyrkebeton. Vores trykstyrke er typisk 165 MPa i vores produktion. 

Ved montering af løsninger fra Hi-Con, bruges der mindre kraner sammenlignet med traditionel beton. Dette gør montage både lettere og hurtigere.

På grund af materialets ekstreme styrke og tæthed, anvender vi mindre materiale sammenlignet med tilsvarende elementer i almindelig beton, hvilket betyder, at vi anvender et meget lille dæklag på armeringen. En undersøgelse viser desuden, at produktionen af Hi-Con konceptaltaner udleder 22,8% mindre CO2 end en stålaltan. Læs mere om undersøgelsen her.

Derudover har materialet en levetid på 100+ år, hvilket gør det til et mere miljøbevidst valg.

 

Download vores EPD

Vi forstår vigtigheden af tid i ethvert byggeprojekt. Derfor gør vi vores yderste for at tilbyde vores kunder hurtige leveringstider.

For at give dig et indblik i, hvad du kan forvente, så tager designfasen normalt omkring 10-12 uger. Herefter følger præproduktionsfasen, som inkluderer formfremstilling og tager typisk 4-6 uger, inden selve produktionen begynder. Vores produktionskapacitet gør det muligt for os at støbe mellem 1 og flere elementer om dagen, afhængigt af projektets omfang, elementernes størrelse og antallet af tilgængelige forme. Som standard støber vi normalt ét element om dagen, fire gange om ugen.

Vi arbejder hårdt på at sikre, at vores kunder får deres UHPC-elementer til tiden, så byggeprojekter kan fortsætte smidigt og i henhold til planen. Vores mål er at give dig den tryghed, der følger med at vide, at vi forstår vigtigheden af en effektiv leveringstid i byggebranchen.

Det er værd at bemærke, at leveringstiden naturligvis kan variere afhængigt af projektets omfang og elementernes design og kompleksitet.

Hvordan kan ultra højstyrkebeton indgå i dit næste byggeprojekt?

Kontakt os for at høre mere

Kontakt

Nyheder

Hi-Con nyheder fra
hele verden