Vil du dykke ned i flere blogposts om UHPC?
10.12.2020
CRC i2® anvendelsesmuligheder - JointCast
I sit seneste indlæg, CRC JointCast - Led, der er små, stærke og enkle, præsenterede Bendt Aarup oprindelsen og ideen bag JointCast - Hi-Cons speciel 'superlim' til sammensmeltning af elementer på stedet til monolitiske strukturer.
I dette indlæg bruger Bendt et par applikationssager til at forklare nogle af de udfordringer og overvejelser, man skal være opmærksom på for at bruge JointCast-materialet med succes på projektniveau.
Projekterne: Catharina-broen i Leiden og trappen ved Per Aarsleff er her gode eksempler.
De er gode eksempler på både fordelene og udfordringerne ved brug af JointCast og på den kreativitet, der er nødvendig for at nå et godt resultat, naturligvis strukturelt, men måske endnu vigtigere, til installation og æstetik.
Bruttostørrelse og vægt af de to stukturer er ca. 4 x 4 x 19 meter og 30 tons til Per Aarsleff-trappen og 36 x11 x 1,5 meter og 150 tons til Catharina-brodækket, hvilket gør støbning og transport i ét stykke utænkelig, både økonomisk og praktisk.
Installationsproces af Catharina-broen, der viser elementerne justeret (l), fastgjort til støbning (højre øverst) og efter støbning af ledene (højre bund). Billeder af entreprenøren Gebr. Schouls B.V.
Installationsproces af Per Aarsleff-trappen, der viser elementerne efter opsætning, stillads og ledstøbning (venstre) og en af leddene efter at have ramt stilladset (højre)
Udfordringerne, der også er stødt på i ovennævnte projekter, er:
- Æstetik - farve- og teksturforskel mellem JointCast og "normal" CRC i2®
- Tolerancer i ledene - såvel strukturelt som at håndtere dem på en æstetisk acceptabel måde
- Hærdetid krævet - temperaturafhængig
- Udførelse - vanskelig at støbe og en meget kritisk del af den strukturelle integritet
- Stilladser - ofte komplekse former fra leddene
Som en kommentar til Bendts blogindlæg, blev der påpeget, at en begrænsning for brugen af Jointcast er, at brugen skal tages i betragtning på et tidligt tidspunkt i designfasen - og dette kan vi kun være enige i, jf listen over emner ovenfor og en af de grunde til, at Hi-Con hovedsageligt bruger materialet til vores egne elementer.
Så hvordan håndteres udfordringerne?
Flere udfordringer er relateret til den samme opgave: Afstøbning af leddet.
Ved sammenføjning af to elementer med normale installationstolerancer vil der være forskydning. Fugens bredde gør det til en vis grad lettere at udglatte visuelt, men det vil aldrig være en perfekt form, ligesom forskalling på stedet kan forskydes og forårsage små afvigelser fra den tilsigtede form.
For at minimere den nødvendige indsats, og for at afslutte samlingerne er JointCast-sektionen ofte støbt 5 mm for at være i flugt med de tilstødende elementer. Dette gør det muligt for en maler at bruge et reparationsspartel, injektionsmørtel eller lignende til at forme overgangen mellem elementerne uden behov for at male overflødigt JointCast-materiale væk - hvilket ville tage lang tid ...
Stilladset skræddersyses typisk til hver samling og bestilles sammen med forskallingsdelene, og når ovennævnte fremgangsmåde anvendes til efterbehandling, fastgøres stilladset med selvskærende skruer boret direkte ind i kanterne på de tilstødende elementer.
Dette betyder selvfølgelig, at hele overfladen skal slibes ned og males for at dække huller, pletter af reparationsmateriale, polerede sektioner osv. Dette er oftest den valgte mulighed for at håndtere det æstetiske problem - som det var tilfældet med Parapet af Per Aarsleff trappe. Trinene er ikke forbundet med JointCast, og derfor er den øverste overflade den glatte støbte sæbevasket CRC i2®-overflade.
En alternativ tilgang er at bruge selve elementerne til at skjule JointCast så meget som muligt.
Dette var tilfældet i Catharinabroen hvor en langstrakt del af kantprofilens "skal" blev brugt som permanent forskalling til Jointcast i det strukturelle tværsnit af broprofilen.
Denne "skal" -løsning blev oprindeligt udviklet til en anden trappe, Copenhagen Plant Science Center. I dette tilfælde hældtes JointCast ovenfra gennem en 5 cm slids og kunne inspiceres nedenfra efter støbning for at sikre, at samlingerne var fyldt som de skulle. Nedenfor ses en video, der viser hele trappens underside, med begge færdige samlinger, efter de havde ramt stilladset.
Copenhagen Plant Science Center JointCast connections
I dette tilfælde blev undersiden ikke malet, men der blev tilføjet en gengivelse for at skabe en ensartet struktur - men for at opnå den samme farve blev der tilsat en halvgennemsigtig silikatmaling. Dette gjorde det muligt at bevare meget af den rå beton “fornemmelse” i trappen, imens man blødgør variationen i farve - før og efter er billederne vist nedenfor.
Copenhagen Plant Science Center trappe set nedefra, efter fuldført montering on-site, og efter afsluttet behandling med farvejusteret halvtransparent silikatbaseret maling (bund)
Den samme tilgang blev brugt på Catharina Brugge, bortset fra at fugen var åben til toppen, hvilket gjorde det muligt at foretage inspektion under den igangværende støbning af samlingen. I dette tilfælde blev der af arkitektoniske grunde tilføjet en farvet afretningslag, der dækkede den ru overflade på begge elementer og JointCast.
Ved Hi-Cons hovedkontorudvidelse er de komplekse søjler også oprettet ved hjælp af JointCast for at undgå meget dyre forskallinger. I dette tilfælde vil lasersvingning også blive brugt til at dække forskellen i farve - i en sådan grad, at vi har støbt samlignerne i lyse JointCast.
Søjlesamling efter at have ramt stilladset på siden - Jointcast kontrastfarve
Ud over de strukturelle og æstetiske spørgsmål i den sidste fase, skal tidsplanen også overvejes. JointCast opbygger meget hurtigt en styrke varmt vejr, og der har været eksempler på, at en struktur blev taget i brug kun 2 dage efter, at JointCast blev støbt.
Men materialet er ret temperaturfølsomt, og i koldt vejr skal midlertidige understøtninger muligvis holdes på plads i flere uger, mens temperaturen på stedet registreres og bruges til at beregne den løbende akkumulerede modenhed.
Alle ovennævnte aspekter, fra design af elementgeometri, opdelinger og armering, støbning og udbedring af samlingerne, og overfladeudtryk til udførelsestidsplanen skal overvejes i projektforberedelsesfasen. Dette er typisk en iterativ proces mellem klient, rådgivere, entreprenør og Hi-Con - og ender i en formuleret og aftalt plan for udførelse, normalt endda før en ordre på bygningen.
Men lad det ikke skræmme dig - hos Hi-Con har vi mere end 15 års erfaring med at bruge materialet og vil guide dig gennem processen - så fortsæt med at udfordre os: Hvis du kan forestille dig det, finder vi en innovativ måde at realisere det på!
Catharina broen, "Leiden by night". Foto Gerda van Ekris.