Vil du vide mere omkring ultra højstyrkebeton?
30.08.2017 - Bæredygtighed
CRC i2® applikationssager - Bæredygtighed
I forhold til forskellige projekter er et tilbagevendende spørgsmål, hvor bæredygtig CRC i2® er, ofte efterfulgt af en anmodning om en miljøvaredeklaration eller EPD. Årsagen til, at dette ikke "bare" er tilgængeligt på Hi-Cons hjemmeside, er, at det ikke giver mening at sammenligne det miljømæssige "footprint" ved at producere en kubikmeter CRC i2® sammenlignet med en kubikmeter konventionel beton - fordi de bruges på helt forskellige måder.
På grund af styrke og smidighed kræver det for det første meget mindre CRC i2® at producere elementer med en sammenlignelig ydelse, f.eks. 10 m² altan. Derfor, selvom UHPC'er inklusive CRC i2® indeholder mere cement pr. m³ end konventionel beton (cement er den vigtigste kilde til CO2-emissioner fra beton), er nettoresultatet, at der anvendes stort set den samme mængde cement pr. m² altan hvad enten der er I CRC eller i almindelig beton.
For det andet holder CRC i2®-elementet over 200 år uden strukturel vedligeholdelse,
og for det tredje har CRC i2®-baserede løsninger i de fleste tilfælde andre fordele, såsom færre lastbiler til transport, mindre støttebeslag, brug af mindre kraner under montage, færre kuldebroer på grund af lavere kræfter osv.
Derfor kan materialerne ikke sammenlignes direkte på volumenbasis 1:1.
Et eksempel på, hvordan CRC i2® bidrager til at skabe bæredygtige løsninger, er infrastruktur - mere specifikt chikaner og andre former for fartdæmpende løsninger.
Chikaner, hastighedshindringer og andre trafikregulerende vejinstallationer bygges normalt på stedet eller er fremstillet af konventionel præfabrikeret beton og anbragt i forberedte huller i vejbelægningen. Dog er de svære at vedligeholde, især i kolde lande, hvor der regelmæssigt anvendes vejsalt, og hullerne i vejbelægningen gør det dyrt at flytte dem, når trafikstrømmen skal ændres - og dette indebærer ekstra arbejde med maskiner , udlægning af asfalt osv.
Hi-Con har produceret tynde, men stærke chikaner til placering oven på belægningen i Brønderslev kommune. Vægten holdes så lav som muligt, både for at gøre dem lette at flytte og spare ressourcer. Da der er minimalt vedligehold, og da de kan holde i over 200 år, har kommunen brug for relativt færre chikaner, som de derefter kan genbruge efter behov. De holdes også lave i højden for at gøre det muligt for store transportbiler at køre over dem uden ekstra, midlertidige installationer på hver chikane. Dette er ressourceeffektiviserende.
/Chikaner ved Hjallerup, Brønderslev kommune
I fremtiden forventer vi et stigende krav til "The Life Cycle Analysis" (LCA) af Cradle-to-Cradle-vurderingerne af potentielle projekter og arbejder i øjeblikket på, hvordan man bedst kan udføre disse.
Vi håber, du fandt det interessant. Vi vil løbende opdatere flere eksempler på, hvordan de unikke egenskaber ved CRC i2® kan bruges til at realisere unikke projekter.
Red.: Siden dette blogindlæg blev skrevet i 2017 har Hi-Con fået lavet både LCA og en EPD. EPD'en er tilgængelig på vores hjemmeside, og da den er fra 2018 er vi ved at få den opdateret til en 2023-version.
Tak fordi du læste indlægget.
Se flere indlæg på vores blog her:
https://hi-con.blog/