DOKUMENTATION AF ULTRA HØJSTYRKEBETON

 

I et af vores tidligere posts: Er der virkelig behov for en ny guideline til ultra højstyrkebeton?, fortæller vi, at Hi-Con har ansøgt om en ETA, og nu er vi klar til at tilføje en CE-mærkning til vores altanelementer. Det tog lidt længere tid end forventet, men i det følgende blogindlæg forklarer vi lidt mere om, hvad dette betyder, hvorfor vi besluttede at gøre dette og hvordan processen har været.

 

Inden du sætter dig for at læse indlægget, vil vi pointere at dette blogindlæg ikke indeholder meget information specifikt om ultra højstyrkebeton - det er derimod en beskrivelse af, hvordan vi har besluttet at gå videre med dokumentation af vores produkter, og hvad der var nødvendigt. 

 

Du kan læse mere om ultra højstyrkebeton her:

 

Hvad er ultra højstyrkebeton?

HVORFOR BESLUTTEDE VI OS FOR AT FÅ CE-CERTIFICERING?

EAD, ETA & CE

En af vores første CRC altan-projekter fra 1998

I nogle lande er det imidlertid meget tydeligt, at CE-mærkning sandsynligvis vil være meget nyttigt i forhold til salg af vores produkter. Da vi leverer vores egen dokumentation til et projekt, skal ingeniøren foretage en vurdering og afgøre, om dette dokumentationsniveau er tilstrækkeligt - i tilfælde, hvor produktet har en CE-mærkning, vil det for ingeniøren, ejeren eller bygningsmyndighederne ikke være nødvendigt at vurdere om vores altaner er egnede til installation, da dette allerede er gjort af en anden. Denne måde at tænke på har især været tydelig i Finland og England. I London havde vi et projekt, hvor vores løsning blev godkendt af de parter, som vi selv havde indtænkt: ejeren, ingeniøren, arkitekten og bygningsmyndighederne, MEN forsikringsselskabet besluttede derefter, at de ikke ville forsikre bygningen, hvis altanerne ikke var CE-mærkede! Vi har ganske ofte forklaret vores designmetoder og vores materialegenskaber - men sjældent for en forsikringsagent. I dette tilfælde var interessen for at forstå vores forklaring og træffe en beslutning til fordel for vores produkt ikke rigtig tilstede. Desværre. 

 

I øjeblikket ser vi på et par projekter i Tyskland, og det er et andet marked, hvor vi håber, at CE-mærkningen vil være nyttig - selvom vi forventer, at der kan være behov for yderligere test i form af en særlig godkendelse.

 

Tidligere er vi ofte blevet spurgt, hvorfor vi ikke får nationale godkendelser - for eksempel fra British Board of Agreement - men vi har været tilbageholdende med at gøre dette, da enhver godkendelse typisk vil være begrænset til et specifikt produkt og specifikke dimensioner. CE-mærkningen er anderledes, fordi den dækker et større marked og har et bredere omfang. Med et håb om, at et sådan stempel vil gøre en "accept" lettere på vores nye markeder, besluttede vi at starte processen. Vi startede processen i foråret 2014 - og havde ikke forventet, at processen ville tage tæt på 5 år.

HVAD ER KRAVENE, FOR AT FÅ EN CE-CERTIFICERING?

EAD, ETA & CE

EAD OG ETA - HVAD SKAL DE OMFATTE?

 

Da det var os, der sammensatte EAD'en - i samarbejde med ETA Denmark - havde vi virkelig mange muligheder med hensyn til, hvad der skulle medtages - og tilsyneladende har vi valgt den komplicerede rute.


EAD viser dokumentationsmetoder og acceptkriterier for et byggeprodukt og skal dække de væsentlige egenskaber. Hvad de "væsentlige egenskaber" er, er åben for fortolkning, og vi kunne måske have afgjort nogle få parametre som trykstyrke, trækstyrke og vandgennemtrængelighed. Vores bekymring var imidlertid, at selvom du har et produkt i ultra højstyrkebeton, der kan overholde disse krav, kan du stadig have et elendigt produkt. Vi ønskede at give en beskrivelse, hvor producenten får et produkt, der er velegnet til anvendelse, hvis han overholder alle dise krav. Så i vores tilfælde inkluderer EAD en omfattende liste over væsentlige egenskaber, som vi anser for vigtige i forhold til ydeevnen (eksempler er trykstyrke, form for spændings-belastningskurve i kompression efter maksimal belastning er opnået, stivhed, duktilitet, trækstyrke , krybning og krympning, frysning / optøning, kulsyre, fiberdistribution, indtrængning af klorid og brandmodstand). Desuden skal designberegninger verificeres ved test i fuld skala.

 

Efter at EAD'en var blevet accepteret af Europa-Kommissionen (i maj 2016), var det næste skridt at forberede en ETA, som derefter blev vurderet ud fra EAD. Mens vi allerede havde mange af testresultaterne, var det stadig nødvendigt at foretage yderligere tests for at dokumentere altanerne. For eksempel har vi gennemført omfattende test af adfærd ved høje temperaturer gennem årene, men disse tests er typisk udført på universiteter, og da vi havde brug for en klassificeringsrapport, var vi nødt til at lave en ny test på et laboratorium, der var akkrediteret for brand afprøvning af bærende konstruktioner. De yderligere tests samt kompilering af al dokumentation tog endnu et år, men i maj 2017 blev vores ETA accepteret. ETA er kun 13 sider, men hundreder af sider er sendt til ETA Denmark som bilag til dokumentationen. Herefter havde vi ”kun” brug for certificeringen fra Dancert for at kunne CE-mærke vores altaner.

CERTIFICERINGS-PROCESSEN

EAD, ETA & CE

Sammenlignet med andre betonproducenter er vores DoP en smule kompliceret, og mange flere parametre er angivet. Vi er blevet spurgt, hvorfor vi ikke begrænser det til kun et par parametre for at gøre det lettere for os selv (hvilket helt sikkert ville have reduceret den tid, det tog fra starten af ​​EAD til den endelige certificering), men det har vi faktisk gjort med vilje. Vi synes ultra højstyrkebeton er kompliceret, og mange meget forskellige egenskaber kombineres for at skabe et godt produkt. Vi har allerede set eksempler, hvor andre producenter - ikke bekendt med ultra højstyrkebeton - har kopieret nogle af vores slanke designs. De har kopieret vores dimensioner og produceret elementer baseret på en 100 MPa beton. Dette er ikke svært at gøre, men hvis du ikke leverer den rigtige duktilitet ved at inkludere stålfibre - eller hvis du ikke overvejer risikoen for eksplosiv spaltning ved brandeksponering, er der bestemt en risiko involveret i strukturelle applikationer. Vi har ikke noget imod konkurrence (Der er ikke meget, vi kan gøre ved det), men vi vil have dem til at gøre det på den rigtige måde ved at indse, at trykstyrke ikke er den eneste egenskab, du skal overveje for et pålideligt design i ultra højstyrkebeton til projekter som det nedenfor.

 

Vores CE-mærkning er meget ny, så vi ser frem til at se, hvordan den modtages på markedet - eller hvis det overhovedet har nogen effekt. Hvis CE-mærkningen letter godkendelsen af vores altaner, vil vi helt sikkert overveje at gøre noget lignende for andre produkter såsom trapper og facader. Forhåbentlig bliver det en kortere proces næste gang, da vores EAD-, ETA- og CE-mærkning for det meste handler om godkendelse af materialet - meget lidt er i virkeligheden produktrelateret.

LÆS MERE OM ULTRA HØJSTYRKEBETON

Er du interesseret i at vide, hvordan ultra højstyrkebeton kan bruges i dit projekt?

 

UDFYLD FORMULAREN OG VI KONTAKTER DIG